07. Yoko-shiho-gatame 横四方固

Yoko-shiho-gatame 横四方固 (zijcontrole met vier hoeken)

Is een controletechniek en is ingedeeld in Osae komi waza(houdgrepen).  Yoko-shiho-gatame is de controle techniek aan de zijkant van uke. Een arm gaat tussen de benen van uke en met de hand wordt de band vastgepakt. De andere hand controleert de nek van uke.

Hoe te maken?

Leun vanaf de rechterkant van je tegenstander in een rechte hoek over hem heen en houd hem met je lichaam op zijn rug. Pak de band vast met je linkerarm, onder zijn linkerschouder en steek je rechterarm tussen zijn benen om zijn broek vast te pakken, gebruik dan je borst om hem vast te zetten met het gewicht van je lichaam, verankerd in vier hoeken.

Bevrijdingen

Bij de eerste bevrijding probeert tori het hoofd van uke weg te duwen. Door ebi te maken komt er meer ruimte. Zodra tori het hoofd en arm controleert tussen de benen wordt er een sankaku-jime aangezet. Om de bevrijding te voltooien pakt tori het dichtstbijzijnde been van uke en tilt deze over zijn hoofd heen zonder controle te verliezen. Bij de tweede bevrijding probeert tori het been onder het lichaam van uke te schuiven om zo het been van uke in te klemmen. Hierdoor geldt de controle van uke niet meer. Bij de derde bevrijding probeert tori uke bij de band over zich heen te trekken. Belangrijk dat tori een tegenreactie veroorzaakt door ebi te maken en weg te kruipen van uke. Hij zal moeite moeten doen om bij te blijven wat jouw de energie geeft om hem over je heen te tillen. Recht is niet mogelijk. Pak het been en leg het lichaam in het verlengde van jouw lichaam.

Variaties

Er zijn diverse variaties op de Yoko shiho gatame. De eerste variatie is om de hand bij het been los te laten en te gebruiken bij de controle van de schouders. De tweede variatie is om de judogi van tori bij de revers aan de hand te geven die de controle in de nek heeft. Een andere variatie is om de arm van uke op te sluiten zodra deze wil bevrijden. Door er met je bovenlichaam er bovenop te gaan liggen ligt de arm van uke klem.