Meester Thijs

Mijn naam is Thijs Holtermann…

…geboren in 1989 in Doetinchem en hier ook opgegroeid. Zoals velen in Doetinchem is mijn judo “weg” begonnen in de judoschool van Pieter Horjus “Jindo”. Vanaf mijn 7e levensjaar was ik te vinden op de mat. Mijn liefde voor het judo “spel” was begonnen. Tevens als aanvulling op deze fantastische sport was ik met 11 jaar begonnen met Jiu-jitsu

Na vele jaren wedstrijdjudo kreeg ik op mijn 15e levensjaar de uitnodiging om de les van mijn zieke leraar over te nemen. Zenuwachtig gaf ik 2 uur judo met succes. Ik dacht “ hier wil ik mee verder”! Vanaf mijn 16e kreeg ik mijn eigen judogroepje en startte ik zelfs met de opleiding sport & beweging coördinator op het Graafschapcollege. Na deze opleiding had ik het voorrecht om als full time judo & jiujitsu leraar te starten.

Naast al deze ontwikkelingen op het werk bleef ik niet stilstaan in mijn persoonlijke ontwikkeling. In de jaren tot nu toe behaalde ik de 4dan graad voor Judo en 2dan graad voor Jiu-Jitsu. Ik behaalde de opleidingen judoleraar A + B en de bevoegdheid om zelf ook zwarte band examens af te nemen. Sinds juli 2015 was ik geen full time leraar meer. Ik bleef part-time wat lesgeven bij verschillende scholen maar was opzoek naar nieuw werk.

In April 2016 kreeg ik de mogelijkheid om te starten met de opleiding als Ambulance chauffeur. Een jaar later ronde ik deze met succes af en hield er een full time baan in Doetinchem aan over.

Er was een stuk zekerheid aangebroken. Een vaste baan, flexibele werktijden en heel veel vrije tijd. Het was tijd om mijn droom waar te maken. Het plan om een eigen judoschool te starten was binnen handbereik. In Juni 2017 werkte ik mijn idee uit en in augustus begon het vorm te krijgen. Over de naam was ik nog niet helemaal uit.

Toen kwam ik op het idee. Waarom ga ik niet verder met de judoschool die mij ooit liefde voor het judospel leerde. Helaas was de voormalige groot meester Pieter Horjus overleden en keerde ik mij tot de zoon Vidal en dochter Odile. Na een hevig vragenvuur gaven ze mij toestemming om de naam voort te zetten. Met als doelstelling er alles aan te doen om de judo toegankelijk te maken voor iedereen die het wil leren. Met deze instelling wilde ik al te graag starten.

Nu zijn we begonnen. Ik kan de liefde voor de sport doorgeven aan de volgende generatie en hoop dat zij er net zoveel aan hebben als ik er aan heb gehad. En alle vaardigheden die ze leren zowel geestelijk als lichamelijk kunnen gebruiken in hun dagelijkse leven.

Jita-Kyoei – wederzijds voorspoed voor zichzelf en anderen

De geschiedenis van Jindo

SPORTINSTITUUT JINDO: EERBETOON AAN PIETER HORJUS

Pieter Horjus groeide, eind jaren veertig en begin en midden jaren vijftig van de vorige eeuw, op in Utrecht samen met zijn vriend en judomaatje Anton Geesink, oud-profvoetballer Hans Kraay sr. en de legendarische wielrenner en stayer Noppie Koch. De ‘vier Utrechtse musketiers’ waren zeer fanatieke sporters en vierden vele overwinningen in verschillende disciplines. Halverwege jaren zestig streek Horjus neer  in Doetinchem en begon daar zijn eigen Judo Instituut Doetinchem (JINDO). Decennia lang bracht hij menig kind in de Achterhoek de  beginselen van de judokunst bij.

Vele huisartsen in de regio gaven ouders het advies om hun kinderen ‘op judo te doen bij meneer Horjus’ om te zorgen dat hyperactieve kinderen hun agressiviteit konden omzetten in de beheersing van de judosport. Ook het politiekorps van Doetinchem en de voetballers van De Graafschap leerden valbreken en ‘uchi mata’ in de karakteristieke dojo op de hoek van de Van Hogendorplaan en de Zuivelweg. In het jaar 2000 besloot Horjus, na ruim dertig jaar, zijn dojo te sluiten omdat er geen opvolger was om zijn bedrijf over te nemen.

Horjus, in het bezit van zwarte band en derde dan, was decennia lang actief als scheidsrechter en bondsbestuurder bij de Judo Bond Nederland én voorzitter van het judodistrict Oost Nederland. Tevens was hij, wegens zijn verdiensten voor de Judo Bond Nederland, onderscheiden als ‘Lid van Verdienste’. De bekende judoleraar was ook ruim dertig jaar lid van de Rotaryclub Doetinchem en nauw betrokken bij de lokale sportbelangen, zoals de ontwikkeling van Sporthal en zwembad Rozengaarde. In de begin jaren zeventig was hij aanvoerder van de sportploeg van de gemeente Doetinchem in het legendarische ‘Spel zonder Grenzen’ met de bekende presentator Dick Passchier en gastvrouw Judith Bosch. Verder was Horjus nauw betrokken bij de sportuitwisselingen van sportstad Doetinchem met andere Nederlandse gemeenten.

Naast zijn werkzaamheden als leraar judo, jiu jitsu, boksen, fitness en conditietrainer was Pieter Horjus een fanatiek schermer, kanoër, fietser en handboogschutter. Tot zijn overlijden in december 2010 gaf ‘meneer Horjus’, zoals hij altijd liefkozend werd genoemd door zijn leerlingen, nog elke dinsdagavond fanatiek les in de sportzaal van school De Hefschroef in Doetinchem aan een groep judoka’s en jiu-jitsuers.

In de geest van zijn mooie, liefdevolle en altijd sportieve gedachten zal Sportinstituut Jindo voortbestaan in Doetinchem. Judo betekent ‘zachte weg’. Dat is wat alle leerlingen van Sportinstituut Jindo zullen  moeten uitdragen en wat Pieter Horjus altijd voor zich zag en ook zelf uitdroeg. Respect hebben voor elkaar en elkaar begeleiden op de zachte weg van de tatami.

Vidal Horjus
Zoon Pieter Horjus

Dan register

Dan register

  1. Thijs Holtermann – 4e dan judo – 2e dan jiu-jitsu – Judoleraar A+B
  2. Luuk Timmermans – 3e dan judo – Judoleraar A
  3. Jori Florissen – 3e dan judo – Judoleraar A
  4. Edwin Snik – 1e dan judo
  5. Robin Cornelissen – 1e dan judo
  6. Tim klein Hesselink – 1e dan judo
  7. Larissa Pasman – 1e dan judo
Dan examens

Dan examens

Hier volgen de diverse dan(zwarte band) examens van JINDO leden. Geen enkel mens is perfect. Maar de judoka streeft naar perfectie en blijft nieuwe doelen stellen en groeien.

Open klasse

Open klasse

Vanaf de 3e Regionaal Clubkampioenschap heeft JINDO de open klasse geïntroduceerd. Iedereen vanaf 12 jaar mag zich inschrijven voor deze open klasse en strijden voor een wisselbeker die elk half jaar terugkomt. Een uiting van respect en plezier binnen het wedstrijdjudo.

Winnaars open klasse

1. Yannick van Uhm – 25-05-2019
2. Quint Smit – 24-11-2019

Menu