De geschiedenis van JINDO

Heropening JINDO

Op 13 januari 2018 opent judomeester Thijs Holtermann JINDO met een groot feest. Na een demonstratie van technieken op muziek heropent burgemeester Mark Bouwmans JINDO officieel door een zwarte band door te knippen. De ene helft van de band ging naar de zoon van meester Horjus, als respect voor het verleden. De andere helft is in het bezit van meester Thijs als  respect voor de toekomst. Een symbolisch gebaar waar veel respect bij betrokken is. JINDO is in 2018 begonnen met 23 leden en is al uitgegroeid tot een bloeiende judoschool.

De twee Japanse tekens in de cirkel staan voor JIN en Do. JIN staat voor “mens” en DO voor “de weg”. JINDO staat voor de weg die elke mens bewandelt

.

JINDO in de media

Klik op de artikelen voor grotere versies

Sportinstituut JINDO: eerbetoon aan Pieter Horjus

Pieter Horjus groeide, eind jaren veertig en begin en midden jaren vijftig van de vorige eeuw, op in Utrecht samen met zijn vriend en judomaatje Anton Geesink, oud-profvoetballer Hans Kraay sr. en de legendarische wielrenner en stayer Noppie Koch. De ‘vier Utrechtse musketiers’ waren zeer fanatieke sporters en vierden vele overwinningen in verschillende disciplines. Halverwege jaren zestig streek Horjus neer in Doetinchem en begon daar zijn eigen Judo Instituut Doetinchem (JINDO). Decennia lang bracht hij menig kind in de Achterhoek de beginselen van de judokunst bij.

Vele huisartsen in de regio gaven ouders het advies om hun kinderen ‘op judo te doen bij meneer Horjus om te zorgen dat hyperactieve kinderen hun agressiviteit konden omzetten in de beheersing van de judosport. Ook het politiekorps van Doetinchem en de voetballers van De Graafschap leerden valbreken en ‘uchi mata’ in de karakteristieke dojo op de hoek van de Van Hogendorplaan en de Zuivelweg. In het jaar 2000 besloot Horjus, na ruim dertig jaar, zijn dojo te sluiten omdat er geen opvolger was om zijn bedrijf over te nemen.

Horjus, in het bezit van zwarte band en derde dan, was decennia lang actief als scheidsrechter en bondsbestuurder bij de Judo Bond Nederland én voorzitter van het judodistrict Oost Nederland. Tevens was hij, wegens zijn verdiensten voor de Judo Bond Nederland, onderscheiden als ‘Lid van Verdienste’. De bekende judoleraar was ook ruim dertig jaar lid van de Rotaryclub Doetinchem en nauw betrokken bij de lokale sportbelangen, zoals de ontwikkeling van Sporthal en zwembad Rozengaarde. In de begin jaren zeventig was hij aanvoerder van de sportploeg van de gemeente Doetinchem in het legendarische ‘Spel zonder Grenzen’ met de bekende presentator Dick Passchier en gastvrouw Judith Bosch. Verder was Horjus nauw betrokken bij de sportuitwisselingen van sportstad Doetinchem met andere Nederlandse gemeenten.

Naast zijn werkzaamheden als leraar judo, jiu jitsu, boksen, fitness en conditietrainer was Pieter Horjus een fanatiek schermer, kanoër, fietser en handboogschutter. Tot zijn overlijden in december 2010 gaf ‘meneer Horjus’, zoals hij altijd liefkozend werd genoemd door zijn leerlingen, nog elke dinsdagavond fanatiek les in de sportzaal van school De Hefschroef in Doetinchem aan een groep judoka’s en jiu-jitsuers.

In de geest van zijn mooie, liefdevolle en altijd sportieve gedachten zal Sport Instituut Jindo voortbestaan in Doetinchem. Judo betekent ‘zachte weg’. Dat is wat alle leerlingen van Sportinstituut Jindo zullen  moeten uitdragen en wat Pieter Horjus altijd voor zich zag en ook zelf uitdroeg. Respect hebben voor elkaar en elkaar begeleiden op de zachte weg van de tatami.

Vidal Horjus
Zoon Pieter Horjus