01. Yoko-otoshi 横落

Yoko-otoshi 横落 (zijwaartse val)

Een opoffering. Stuur de balans van je tegenstander naar zijn rechterkant, schuif dan je linkerbeen naar de buitenkant van zijn rechtervoet en laat je op je linkerkant vallen om hem naar links te gooien.

De biomechanica van Yoko-otoshi

Deze techniek is een moment, de krachtlijn wordt verlengd (Re). Tori maakt de worp met de armen (F1 en F2), liggend op zij en de voet alleen plaatsend zodat uke niet weg kan stappen. Yoko otoshi is ook een centrifugaal kracht, tori werpt uke immers in een boog.

Yoko otoshi biomechanica

Wist je dat?

Iedereen een tori (persoon de werpt) kan zijn in het judospelletje maar niet elke tori kan een uke (de persoon die moet vallen) zijn. Daarom moet je in Japan bij het examen zowel de rol van tori als die van uke vervullen. Alleen dan kun je zien wie kan judoën. Waarschijnlijk snap je wel dat wedstrijd judoka’s niet willen vallen. Vaak zijn ze ook geen goede uke. Daarom zie je vaak dezelfde uke’s op de examens. Bij de meeste kata uitvoeringen is de belangrijkste rol voor uke, deze moet namelijk de correcte aanval maken. Tori kan dan rustig afwachten wat uke doet.