10. Yama-arashi 山嵐

Yama-arashi 山嵐 (“bergstorm”) 

Een armworp. Gebruik beide handen om de rechter revers en rechtermouw van je tegenstander vast te pakken, trek hem naar voren om zijn evenwicht naar zijn rechtervoorhoek te laten drijven, gebruik dan de achterkant van je rechterbeen om zijn benen in een opbeurende beweging te vegen.

De biomechanica van Yama-arashi

Deze techniek is een koppel (Re + F3). Het steunpunt van uke wordt weggehaald. Het bovenlichaam van uke wordt naar voren getrokken, terwijl het standbeen van uke aan de buitenkant (net iets onder de knie (F3)) in tegenovergestelde richting wordt weggeveegd.

Harai goshi biomechanica

Geschiedenis van de worp

Het verhaal van deze techniek begon in 1867 toen werd namelijk Shiro Saigo geboren (zie foto). De man was klein van postuur 1.53 meter hoog en woog 53 kilogram. Toen de Kodokan nog niet zo bekend was werd er een toernooi georganiseerd voor de Metropolitane Politie in 1886. De finale partij ging tussen deze Shiro Saigo en Entaro Kochi (1.71 lang, 83 kg) je kon zeggen een reus. Maar met de Yama Arashi lukte Shiro om zijn tegenstander te vloeren. Hiermee kreeg hij van de Kodokan eeuwige roem met deze techniek.

Drie jaar later was hij betrokken bij een straatgevecht en werd opgepakt en in de gevangenis gezet. Hij verliet Tokyo en trok zich terug. Ter nagedachtenis nam Kano deze techniek op in de “bewaarde Gokyo technieken uit 1895”. Zullen er nog judoka zijn die een yama arashi kunnen laten zien? Toshiro Daigo beschreef het in zijn Wurftechniken des Kodokan bij de Tewaza (blz. 172 e.v.).