5. Ura-nage 裏投

Ura-nage 裏投 (rugworp) 

Een opoffering. Wikkel beide armen vanaf zijn rechterkant om de taille van je tegenstander, trek hem dicht naar hem toe, til hem dan op en val achterover om hem over je linkerschouder te gooien.

De biomechanica van Ura-nage

Deze judotechniek is een hefboom; Dit komt omdat uke om een steunpunt (C) wordt heen gedraaid. Tori neemt de aanval van uke over, waarbij tori uke de lucht (F3) in zwiept. De mouw-arm word bij uke om de middel geplaatst (F4). Tori werpt uke met de armen waarbij ook het bovenlichaam actief aan meedraagt. Ook in deze techniek zit een centrifugaal kracht.

Ura nage biomechanica

Wist je dat?

Ura nage een til techniek bij uitstek is? De worp is in heel veel worstelstijlen erg populair. Dat komt omdat het een uitermate goede wapen is tegen verschillende indraaitechnieken. Net zoals bij een Ushiro goshi of Utsuri goshi dat ook zijn. Alleen het grote verschil is dat bij deze techniek uke niet voor je wordt geworpen maar achterwaarts over je schouder. Sinds het been pakken in Shiai is verboden zijn deze worpen net als bij worstelen er populair geworden in het hedendaagse judo.