10. Ura-gatame 裏固

Ura-gatame 裏固 (controle met de achterkant)

Is een controletechniek en is ingedeeld in Osae komi waza (houdgrepen). Bij een Ura gatame ligt tori niet zoals gewoonlijk op de buik maar op de rug. Op deze manier kan tori uke ook onder controle houden. Een arm heeft de arm ingesloten en met de andere arm controleert tori de benen van uke.

Hoe te maken?

Plaats je rug naar je liggende uke zodat je naar het plafond kijkt, wikkel je rechterarm om zijn nek en je linkerarm om een ​​of beide benen en druk hem naar beneden met je rug.

Bevrijdingen

De eerste bevrijding die tori kan doen is ebi maken en weg te bewegen van uke af. Zodra er genoeg ruimte tussen uke en tori is kan tori naar de buik draaien. Een andere bevrijding is door ebi te maken en het hoofd van uke met het been weg te duwen. Pas op dat je niet het hoofd inklemt als er geen arm bij zit, dit is verboden. Wil tori een sankaku-jime maken dan moet hier altijd een hoofd en een arm ingesloten worden.

Variaties

Hoe kom je nu in deze ura-gatame terecht?  Uke zit in kame(schildpad) en tori sluit de arm van uke op. Deze kan tori vastklemmen door zijn eigen kraag vast te pakken. Tori pakt daarna het been van uke vast en duwt zijn hoofd in de mat. Door nu het been van uke over zijn hoofd te trekken wordt uke gedraaid en komt deze vast te liggen in een ura-gatame.