09. Uki-gatame 浮固

Uki-gatame 浮固 (zwevende controle)

Is een controletechniek en is ingedeeld in Osae komi waza(houdgrepen).  Bij een uki-gatame controleert tori, uke door een been boven op te lichaam van uke te houden. De controle techniek begint vaak in een arm-klem (juji-gatame) situatie, waarbij het been bij het hoofd van uke wordt weggelegd waardoor tori meer boven op uke komt te liggen.

Hoe te maken?

Wanneer je liggende tegenstander je juji-gatame (gekruiste controle) probeert te voorkomen door zijn armen bij elkaar te houden, verwijder dan je been het dichtst bij zijn hoofd en buig het achter je, gebruik dan beide benen alsof je kesa-gatame(sjaal-controle) toepast en til op je bovenlichaam om uke te controleren. Of plaats je linkerbeen over de nek van je tegenstander en onder zijn arm terwijl je zijn rechterarm vasthoudt.

Bevrijdingen

De eerste bevrijding van tori is door de arm die ukevast heeft weg te trekken en zelf door te draaien naar de buik(in de richting van uke). Om de Juji gatame tegen te gaan kan tori het been van tori bij het hoofd weg te duwen en deze vasthouden(controleren) hierdoor mislukt de klem van uke. Door te gaan bruggen zal de schouders van de mat komen waardoor de controle techniek wordt verbroken.

Variaties

Vanuit een Uki gatame kan tori eenvoudig terug naar ude-hishigi-juji-gatame. Tori hoeft alleen zijn been weer terug over het hoofd van uke plaatsen en de arm overstrekken. Tori zou ook vanuit deze positie naar sankaku-waza kunnen gaan. Dit kan door het been om het hoofd en de arm te strengelen en in te sluiten in de knieholte.