1. Tomoe-nage 巴投

Tomoe nage 巴投  (ronde worp)

Een opoffering. Drijf de balans van je tegenstander naar voren of naar zijn voorste hoek, laat je dan naar achteren vallen terwijl je je rechtervoet op zijn onderbuik plaatst, hem omhoog duwt en hem naar voren over je hoofd werpt.

De biomechanica van Tomoe-nage

Deze techniek is een hefboom. Uke wordt om een steunpunt (C) heen gedraaid. Tori plaatst de reversvoet in uke’s buik, zodat dit een draaipunt wordt. Tori’s armen (F1 en F2) trekken uke over zich heen. Zodra Tori het been strekt, wordt de worp een koppel (Re+F3). Tomoe nage is ook een centrifugaal kracht dit komt omdat tori, uke in een boog werpt.

Tomoe nage biomechanica

Wist je dat?

De tomoe nage was een specialiteit van Jigoro Kano. Hij was namelijk erg bedreven in het uitlokken van actie – reactie. Deze techniek komt oorspronkelijk van de Tenjin-Shinyo-ryu en werd toen Ando-gaeshi genoemd. Die meneer Ando was erg vaardig met deze manier van werpen. Kano heeft deze worp omgevormd naar een Tomoe nage. Het laat ook ziet dat een klein mannetje een grote judoka eenvoudig kan werpen. Het is een moeilijke worp en men moet goed kunnen vallen daarom is de techniek verboden onder de 12 jaar.