08. Tate-shiho-gatame 縦四方固

Tate-shiho-gatame 縦四方固 (rechte vierhoeken controle)

Is een controletechniek en is ingedeeld in Osae komi waza(houdgrepen).  De controle is boven op het lichaam van uke. Door de knieën aan beide van uke te plaatsen en de hand onder de nek doorsteekt kan tori een controle maken van boven. De arm en het hoofd van uke wordt ingeklemd in de armen van tori.

Hoe te maken?

Ga op het onderlichaam van uke zitten met je knieën aan beide zijde, leun naar voren om zijn bovenlichaam met je borst naar beneden te drukken. Breng zijn arm voor zijn gezicht en ga met jouw andere arm onder zijn hoofd door. Vouw je handen in elkaar.

Bevrijdingen

De eerste bevrijding en de meest eenvoudige is om het been van uke weg te duwen en in te sluiten met je eigen benen. Vanaf dit moment geldt er geen controle meer. De tweede bevrijding is te duwen tegen de nek van uke en die kant op willen rollen. Uke zal terug duwen en dan ga je met deze beweging mee naar de andere kant. Brug je lichaam om kracht bij te zetten. Door uke vast te pakken op de rug kun je meer kracht zetten om uke om te trekken en te rollen.

Variaties

Een variatie van een tate-shiho-gatame is om de arm die de nek controleert omgedraaid om de nek te pakken. Door je eigen band te vast te pakken zit het hoofd van uke klem en wordt deze gecontroleerd. Een tweede variatie is door de arm ver onder het lichaam van uke de band te pakken. Een andere variatie is om de arm om de nek i.p.v. je eigen handen te pakken nu een deel van de gi te pakken. Je kunt van tate-shiho-gatame ook eenvoudig naar een sankaku, door je voet over de schouder van uke te steken, insluiten me je andere been en naar voren te liggen.