06. Kuzure-kami-shiho-gatame 崩上四方固

Kuzure-kami-shiho-gatame 崩上四方固 (gemodificeerde bovenste vier-hoeken controle)

Is een techniek om te controleren in Osae komi waza (houdgrepen). Kuzure kami shiho gatame lijkt veel op de Kami shiho gatame. Het verschil is dat bij de Kuzure tori niet recht achter het hoofd van uke zit maar schuin achter het hoofd. Van hieruit controleert tori uke op de grond.

Hoe te maken?

Een variant van kami-shiho-gatame (bovenste vier-hoeken controle) waarbij je één hand over de arm van je tegenstander plaatst (in plaats van eronder) en de achterkant van zijn kraag vastpakt, terwijl je ook je linkerarm om de achterkant wikkelt van zijn nek en schouder om zijn band vast te pakken.

Bevrijdingen

Bij de eerste bevrijding maakt uke ruimte door ebi te maken en duwt de hand en arm onder het lichaam van tori. Hierdoor kan uke naar de buik doordraaien. De tweede bevrijding pakt uke de band van tori, waardoor hij hier aan kan trekken maakt ebi en probeert tori over het zwaartepunt heen te trekken om zo beide door te draaien. Uke kan vasthouden en de controle overnemen. Door met de benen te zwaaien kan uke meer een hefboom maken.