05. Kata-guruma 肩車

Kata-guruma 肩車 (schouderwiel)

Een armworp. Breek het evenwicht van je tegenstander naar zijn voor- of rechtervoorhoek, til hem dan op je schouders over de achterkant van je nek en gooi hem naar beneden.

De biomechanica van Kata-guruma

Deze techniek is een hefboom; Dit komt omdat uke om een steunpunt heen wordt gedraaid. Tori blokkeert het dijbeen van uke met de schouders, zodat dit een draaipunt wordt (basis, zie Nage-no-Kata). De mouw-arm trekt uke vooruit, de reversarm grijpt uke’s been duwt uke over de schouders heen (koppel; F1 + F2). Zodra tori op de knieën / billen gaat zitten, wordt de worp een moment.

Kata guruma biomechanica
Wist je dat?
Jigoro Kano dit over Kata Guruma schreef: “Toen ik genoeg zelfvertrouwen had ontwikkeld, besloot ik op een dag om de techniek ook bij Fukushima uit te testen – en het werkte geweldig! Ik kon zijn grote lichaam prima tegen de grond werken. Het is onbeschrijfelijk, hoe ik me daarover verblijdde. Het was niet alleen dat ik Fukushima kon overwinnen, maar veel meer de tevredenheid daarover, dat de inspanning die ik me een lange tijd getroost had, uiteindelijk succesvol bleek.” (Kodokan Bunkakai Sakko, januari 1927, in: Toshiro Daigo, Wurftechniken des Kodokan, Teil 1, p. 72-73).