04. Kata-gatame 肩固

Kata-gatame 肩固 (schouder controle)

Is een controletechniek en is ingedeeld in Osae komi waza (houdgrepen). Kata gatame betekent controle van/met de schouder, tori probeert de schouder van uke op de grond te houden.

Hoe te maken?

Leg vanaf de rechterkant van je tegenstander je rechterarm om zijn nek en rechterarm en klem je handen samen. De rechter onderarm draai je met de duim omhoog zodat er meer controle ontstaat op de wervelkolom van uke. Je zet je rechter knie tegen de zwevende rib van uke en strek je linker been uit als steunpunt.

Bevrijdingen

De eerste bevrijding is door van uke weg te kruipen duw de arm die uke vast heeft op de grond en trek deze los. Daarna kan tori op de knieën proberen te komen dan is de controle op de schouders verbroken. Een andere bevrijding is door ebi te maken en je knie onder uke proberen te drukken. Eénmaal eronder kan je uke op je tillen en over je heen bewegen. In het katame-no-kata zit ook een bevrijding doordat tori een rol maakt over zijn linker schouder en op zijn buik draait.

Variaties

Vanuit kesa-gatame kun je eenvoudig naar verschillende variaties. Je kunt de schouder met een hand controleren door de arm van uke over diens hoofd te plaatsen. De arm van uke kun je ook controleren door je eigen arm onder het hoofd van uke te bewegen en de arm van uke vast te pakken. Bij alle pakkingen is belangrijk om nooit je vingers in elkaar te kruizen maar altijd handpalm op handpalm vast te pakken.