05. Kami-shiho-gatame 上四方固

Kami-shiho-gatame 上四方固 (bovenste vier-hoeken controle)

Is een controletechniek en is ingedeeld in Osae komi waza (houdgrepen). Kami shiho gatame is een controle techniek waarbij tori achter het hoofd van uke zit. Tori controleert de schouders zodat deze contact blijven houden met de mat.

Hoe te maken?

Kniel boven het hoofd van de tegenstander, reik onder zijn schouders om de zijkanten van zijn band met beide handen vast te pakken en druk je lichaam op de zijne. Je zit op de knieën, tenen zijn plat en je billen op je hakken. Op deze manier is je gewicht laag bij de mat en kan je dynamisch reageren op uke.

Bevrijdingen

De eerste bevrijding die uke kan doen is een actie/reactie uit lokken. Hierbij duw je uke naar een kant zodat hij terug gaat duwen. Door in de beweging van uke mee te draaien kan tori ontsnappen naar de andere kant. De tweede bevrijding is om ruimte te maken(ebi), uke wegduwen bij de schouders vervolgens een arm onder het lichaam van uke te duwen en hierdoor kan tori naar de zij en vervolgens naar de buik draaien.

Variaties

Vanuit kami-shiho-gatame kun je verschillende variaties maken. Bijvoorbeeld tori kan met de benen gestrekt naar achteren liggen. Tori kan een been onder de andere doorschuiven en zijwaarts gaan liggen terwijl deze uke nog steeds op de originele manier controleert aan de band. De derde variatie kan zijn dat tori één of twee armen over de armen van uke de band controleren. En nog een andere variatie is dat tori, uke bij de revers kan vastpakken en hieruit de kami-shiho-gatame kan controleren.