02. Hiza-guruma 膝車

Hiza-guruma 膝車 (kniewiel)

Een beenworp die net als Sasea-tsurikomi-ashi het evenwicht van de tegenstander breekt naar zijn rechtervoorhoek. Vervolgens plaats je de zool van je linkervoet op zijn rechterknieschijf en gebruikt tori dit als een steunpunt om hem omheen te gooien door aan zijn bovenlichaam te trekken.

De biomechanica van Hiza-guruma

Deze judotechniek is een zogenaamde hefboom; Uke wordt namelijk om een steunpunt (knie) heen gedraaid. Tori blokkeert uke net onder de knie, waardoor dit een draaipunt wordt. De armen trekken uke over dit punt heen. De armen moet dus niet omlaag worden getrokken dan zet je uke vast maar moeten horizontaal bewegen.

Hiza guruma Biomechanica

Wist je dat?

Wist je dat binnen de beenworpen er drie verschillende type beenworpen zijn? De eerst zijn de veeg worpen waaronder deze De ashi harai, maar een Okuri ashi harai is ook een veegworp. De tweede type beenworpen zijn de maai- en haak beenworpen waaronder de O soto gari. De derde type beenworpen zijn de blokkeer beenworpen hiervan zijn er maar twee deze Hiza guruma en de Sasae tsurikomi ashi. Deze judotechniek was trouwens een van de favoriete (Tokui waza) judoworp van Nederlands grootste judoka Anton Geesink.