Hane-makikomi 跳巻込 (gevleugelde wikkelworp)

Een opoffering. Nadat je een hane-goshi (heupvleugel) hebt geprobeerd, laat je je rechterhand los en plaats je deze aan de buitenkant terwijl je naar links draait, waarbij je het lichaam van je tegenstander om je heen wikkelt, en gooi dan door hem mee te nemen terwijl je voorover op de mat valt.

De biomechanica van Hane-makikomi

Deze techniek is met name een centrifugaal kracht; Tori rolt voorwaarts, waarbij uke in een boog over tori heen wordt geworpen. Hane makikomi is echter ook een koppel (Re + F3); Tori gebruikt het opzwaaiende been net als bij Hane goshi om uke’s been achterwaarts (F3) te duwen.

Hane makikomi biomechanica

Wist je dat?

Bij mijn zoektocht naar de maki vormen kwam ik ook deze (sushi) maki’s tegen, Makizushi 巻寿司 deze worden ook wel eens Norimaki 海苔巻き genoemd, het zijn stukjes van een grotere rol die gemaakt worden met een bamboe mat. Er bestaan ook Uramaki 裏巻,dit zijn rolletjes buitenom in het judo bekend van Ura nage (achterom werpen). En dan hebben we nog de Temaki 手巻 deze worden met de hand gemaakt en zitten in een puntzakje. Alle sushi worden gemaakt met verse vis, groentes en rijst verpakt in nori vellen (zeewier).